Deel mij!
Typ hier uw reactie:


04-04-2022 - Ma scoort een paraplu goal en danst met de tegenstanders.

Het is helaas niet te vangen in een foto. De ‘paraplu-goal’ van Maria Steensma: ‘Lukt zelfs niet op training’. Onze Maria Steensma introduceerde op het WK in Zuid Afrika een nieuwe slagen scoorde daar direct mee. Ze maakte de mooiste goal in de ronduit bizarre 18-0 van Jong Oranje tegen Zimbabwe. Hoogstwaarschijnlijk de allerfraaiste van het hele WK-21. Maria Steensma schitterende met haar onvergetelijke doelpunt op een onvergetelijke dag.
En hier kunt u de video bekijken.

Hoe heet dat meisje van die wereldgoal?’, was de vraag die maandag door het perscentrum op het WK-complex van Potchefstroom ging. Maria Steensma was de talk of the town. De oeh’s en ah’s vlogen in de 33ste minuut door het stadionnetje nadat Steensma de bal achter haar rug, over haar hoofd tilde. Alsof ze een paraplu opstak. Of een vishengel de verkeerde kant uitslingerde. Een omhaal die je zelden ziet in het hockey. 

De aanvaller van Pinoké is ronduit bescheiden over haar waanzinnige treffer. ‘Het was geluk, puur geluk’, zegt Steensma. ‘Rosa [Fernig] gaf een hoge bal. Ik was ‘m eigenlijk al voorbij. Maar toen zag ik ineens dat de keeper vlakbij mij stond. Daar moest de bal overheen. Dus ja, ik probeerde het – zonder na te denken – zo. Misschien maakte ik zelfs een beetje bolle kant. Het was puur op instinct.

Ze ziet zelf, al pratende, ook in dat het een speciale goal was. ‘Ik zal er nog wel een paar keer naar kijken. Op die manier ga ik ‘m nooit meer maken. Zelfs op de training lukt dit niet, als je het probeert. Karel (assistent-coach Klaver, red.) zei vlak daarvoor tegen mij: doe maar een paar gekke dingen.’ Ze schiet vol in de lach. ‘Nou, dan kan je het krijgen ook. 

Die tovergoal was dus te bewonderen op die bizarre dag van een recordscore, lichtuitval en de twee regenpauzes die bij elkaar bijna een uur duurde. ‘Wat er tijdens die tweede pauze gebeurde, vond ik eigenlijk het mooiste van de wedstrijd’, zegt Steensma.

De meiden van Zimbabwe begon te zingen en te dansen. We keken elkaar aan. Gaaf zeg, dat wilden we ook. We hebben eerst nog even aan de staf gevraagd of dat wel mocht. Wel professioneel genoeg was. Ze vonden het prima.’

Dus staken de Oranje-meiden over, door de regen, naar de dug-out van Zimbabwe. ‘Ik was erbij hoor’, grijnst Steensma. ‘Dit is toch bijzonder? Dat je tijdens een wedstrijd zo mooi met je tegenstanders om kan gaan. Samen lol kan trappen tijdens zo’n wedstrijd. Supercool. Wie maakt dat nou mee? Ik vind het heel knap dat die meiden nog zo positief waren. Hoe dik ze ook achterstonden. Van die houding kunnen wij echt nog veel van leren.

‘Alle ballen op Ma’

Steensma maakte er drie tijdens giga-zege. En dat terwijl zij – als enige spits – in de eerste twee duels op dit WK nog niet trefzeker was. ‘Het team zat daar meer mee dan ik, hoor. Ik hoorde ze al lachend zeggen: alle ballen op ‘Ma’, zoals ik genoemd word.

Alle ballen. Dus zelfs de hoge, die je eigenlijk niet meer kan stoppen. En dan dankzij een geniale ingeving alsnog een wereldgoal opleveren.