Deel mij!
Typ hier uw reactie:


01-04-1946 - De terreinen van Pinoke en de Twentsche bank

Klik of tap hier voor een grotere afbeelding.
Na de oorlog had Pinoké nog geen eigen clubhuis. Er werd gebruik gemaakt van het clubhuis van zaterdag-voetbalvereniging Twentsche Bank. Later ABN en tegenwoordig F.C. Amsterdamse Bos. De Twentsche Bank had voor zijn personeel een sportvereniging waarin veel sporten samen kwamen. Dat ziet u wel aan de kop van van het verenigingsblad bovenaan de foto.
Het beheer van het clubhuis, de grasvelden en de tennisbaan werd gedaan door de familie Rikse. Darom staat hun naam ook op de plek van het clubhuis op de hier gebruikte plattegrond voor het toernooi in 1954.
Als je vroeger (1945 tot circa 1974) naar Pinoké wilde komen reed of liep je tot het eind van de Jan Tooroplaan en daar sloeg je rechtsaf om op het terrein van de Twentsche Bank te komen. De parkeerplaats was klein maar er waren in die tijd nog niet zoveel auto's. Bovendien moest je behendig rond de bomen manouvreren maar er was altijd wel en plekje.

De hockey-senioren speelden op zondag en hadden dan in principe het hele clubhuis met kleedkamers beschikbaar. Maar op zaterdag werd er gevoetbald en was er eigenlijk geen kleedruimte voor de Pinoké jeugd. U ziet op de foto twee kippehokken, zoals ze genoemd werden. Gebouwd in 1953 en 1955 door Rob Cavalini en Joep Hendrix. Als jeugdlid liep je dus voorbij het clubhuis van de Twentsche Bank en over het bruggetje naar de jeugdkleedkamers.
Onderaan de collage ziet u de situatie zoals hij nu is. Het gebouw van de Twentsche Bank staat er nog. Het bruggetje is rond 1974 hermetisch afgesloten. Maar je zou dus kunnen zeggen dat Pinoké sinds 1970 twee kippehokken heeft ingeruild voor een modern complex met een Villa en 4 kunstgrasvelden. Geen slechte prestatie in 50 jaar.